Včelí med
Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou. Nektar nebo medovici včely zpracovávají a uskladňují v plástech, dále zahušťují, přikrývají voskovými víčky a nechávají dozrát. Druhy květin produkují nektary různého poměru glukózy a fruktózy. Například takový med řepkový, obsahuje více hroznového cukru (glukózy) a tím je jeho krystalizace rychlejší. Naproti tomu u medů z akátu či u medů medovicových převažuje složka cukrů ovocných (fruktózy), a díky tomu nezkrystalizují ani za několik let. Krystalizace medu je jeho přirozená vlastnost a nezhoršuje jeho kvalitu, naopak je důkazem že nebyl tepelně zpracovaný, filtrovaný nebo jinak upravený.
Devatero zaručených rad proč kupovat med přímo od včelaře
- není smíchaný se škrobovým sirupem a jinými náhražkami
- nejsou z něj odfiltrovávána pylová zrna, je vhodný pro pylové alergiky
- ve světě je český med velice žádaný díky vysoké kvalitě s nízkým podílem vody
- medy nakupované přímo od chovatele včel nejsou směsi z nekvalitních a levných medů
- koupí medu v blízkosti vašeho bydliště snižujete ekologickou zátěž životního prostředí
- jsou zaručeně bez reziduí antibiotik, u nás se k léčbě včelstev antibiotika nepoužívají
- med není přehřívaný nad 45°C, nepoškozený obsah vitamínů, enzymů a dalších látek
- můžete dostat radu jak med obohatit pylem, propolisem a dalšími látkami
- dostanete kvalitní med za rozumnou cenu
Účinky medu: V medu jsou mimo jiné také přepracované enzymy z hltanových žláz včel, a proto je zdravější než běžný cukr. Také obsahuje na rozdíl od cukru vitamíny a minerální látky.
Med pomáhá při:
- prevence před nemocí
- rekonvalescenci po různých nemocech
- při nachlazení dýchacích cest
- u žaludečních vředů
- při nespavosti
- při onemocnění jater a žlučníku
- při žloutence
- při chudokrevnosti
- při pálení žáhy
- při zácpě
- u poruch trávení a přecitlivění nervů
- na vysoký krevní tlak
- při vředech
- proti pylovým alergiím (především květové medy smíchané s 1% pylu)
Přispívá ke zdárnému vývoji dětí vždy a to i před narozením. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce a obsahuje látky tvořící kosti. Posiluje také nervovou soustavu, dobrý spánek, dobrou náladu a paměť.
Další zajímavosti:
Med má pH středně kyselé, vyjádřeno stupnicí asi mezi 3,5-4. Med je hydroskopický, což znamená, že může přijímat vlhkost z okolního prostředí. Med má vysoký obsah cukrů, proto je vhodný pro rychlé doplnění energie, často bývá používaný sportovci jako zdroj energie. Med má protizánětlivé účinky a proto byl už i v minulosti natírán do ran pro rychlé zhojení. Z medu se dá kvašením vyrábět medovina. Vypálená medovina v pálenici se nazývá medovec.
Včelí vosk
vosk je přirozený produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včely medonosné, producentem je dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Včely při tvorbě díla doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně 3.-6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, při zvýšené námaze jimi tryská sekret jako čerstvý vosk. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg. Včela šupinky sbírá kartáčkem třetího páru nohou a zpracovává kusadly. Vzniká bílá tvarohovitá hmota, působením slin se stává vláčnou za teploty prostředí 33°C až 36°C. Mladušky vosk využívají ke stavbě dokonalého díla - včelího plástu. Ve hmyzí říši jev zcela ojedinělý. Včelí plásty jsou tvořeny šestibokými buňkami, postavenými mírně šikmo nahoru, neexistuje lepšího způsobu využití prostoru. Včelí vosk je vzácný pro svoji náročnost produkce, potřebují až 1.250.000 šupinek na 1 kg vosku. Ke vzniku 1kg vosku včely spotřebují přibližně 5-10kg medu. Nový plást, který matka ještě nezakladla ("panenský"), je téměř bílý, běložlutý, časem vosk tmavne. Vosk obsahuje až 284 různých složek. Nejvýznamnější jsou monoestery a diestery nasycených a nenasycených uhlovodíků, volných mastných kyselin a hydroxypolyesterů. Bod tání nastává při teplotě 65°C, vosk tuhnout přibližně při 63°C, při 25-30°C se stává tvárným (letní teplota v úlu je 35°C). Kolem 0°C je křehký, a jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).
Význam v současnosti:
- farmaceutický průmysl - v potahové látce tablet, snižuje rychlost rozpouštění a prodlužuje účinnost léčiva
- medicína - součástí sterilní směsi (Horsleyho vosk) tmelící látky při operacích lebeční kosti
- kovoprůmysl - konzervace především zbrojních systémů
- kovolijectví, šperkařství - výroba kovoliteckých forem technologií "na ztracený vosk"
- lehký průmysl - impregnace dřeva, leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty
- restaurátorství - součást dobových technologií při restaurování historických předmětů
- potravinářství- je uváděn pod značkou E901 (například lesklý povrch lentilky)
Mateří kašička
Mateří kašička je výměšek hltanových žláz dělnic mezi 6 až 12 dnem života. Tato mléčně bílá hmota, je podávána dělnicemi především mateřským larvám a matce jako krmná šťáva. Je to jedinný produkt včelstva, jehož složení se mění jen velmi málo. Mezinárodní označení gelée royale [želé roajal] pochází z francouštiny. Je citlivá na světlo, teplotu, vzduch a znehodnocuje ji styk s kovy. Skladována v tmavých zcela zaplněných nádobách při teplotě 0 - 5 °C v čerstvém stavu vydrží přibližně 6 měsíců.
Při aplikaci je nutno uvážit alergenní účinky mateří kašičky. Podává se "pod jazyk" nebo zevně, je totiž znehodnocována žaludečními štávami. Podávaná současně s antibiotiky ruší jejich nepříznivý vliv na krvetvorbu, při zachování všech původních účinků antibiotik. V dětském věku, těhotenství, alergii na včelí produkty, obezitě, při poruše ledvin a akutní infekci se nedoporučuje. Mateří kašička je opravdový životabudič a je určena především ženám, protože obsahuje látky podobné ženským hormonům. Jejím podáváním se léčí nejvíce ženské problémy.
U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a mírnit s ní spojené bolesti. U starších žen pomáhá účinně snižovat klimakterické projevy. Její velkou předností je i fakt, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy, aniž by bylo zapotřebí vápník doplňovat jinými preparáty pro jeho ukládání. V tradiční čínské medicíně je mateří kašička vysoce uznávána pro svou účinnost při rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Význačnou látkou mimo jiné je biopterin - látka, které je připisován účinek na dlouhověkost včelí matky.
Včelí pyl
Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do rousků a ukládají do plástů. Odtud se potom může vyjmout a použít. Včelí pyl obsahuje vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a enzymy. Včelí pyl je takový všelék - zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, pomáhá s hubnutím, posiluje obranyschopnost organismu, má také antibakteriální účinky, zmírňuje projevy alergií a senné rýmy, je osvědčeným prostředkem v léčbě prostaty. Včelí pyl napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosní dutiny a podobných symptomů sezónních alergií. Je vyzkoušené, že pravidelné užívání malých dávek pylu může snížit citlivost nemocného k alergizujícím složkám, podobně jako je tomu u vakcíny. Můžeme si to vysvětlit tím, že imunitní systém těla pravidelným kontaktem malých dávek pylu si vytvoří protilátky.
Pyl sbírají včelky na prašnicích květů, což jsou samčí pohlavní žlázy rostlin, takže není divu, že obsahuje látky podobné mužským pohlavním hormonům. Toho lze tedy využít hlavně v léčbě prostaty u mužů. Ve vyšším věku totiž klesá hladina mužských hormonů, což se nelíbí prostatě, takže následkem toho začne tvrdnout a utiskovat močovou trubici. Někteří lidé mohou být na včelí pyl alergičtí, proto by se vždy mělo začínat s užíváním malých dávek, podle nichž se snadno zjistí případná alergická reakce. Jako například zarudnutí, sípavý kašel, dušnost, vyrážka, kopřivka, bolest hlavy. Pokud se některý z uvedených příznaků vyskytne, okamžitě je nutné přestat pyl nebo jiný včelí produkt užívat.
Propolis
Propolis je pryskyřičná substance žlutohnědé, červenohnědé nebo zelenohnědé barvy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a používají ji v úle k desinfekčním účelům, k tmelení trhlin a nežádoucích otvorů adt. Po třech týdnech užívání si dejte týdenní přestávku. Dlouhodobá a nepřerušovaná léčba by vám mohla uškodit. Všechny neduhy by se měly po třech týdnech zlepšit, pokud tomu tak není, vydejte se jinou cestou v léčbě.
Propolisová tinktura
Tinktura je nejběznější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Je nutné upozornit, že na propolis se může vyskytnout u některých lidí alergie. Doporučuje se předem potřít jemnou kůži vnitřního zápěstí tinkturou a počkat několik hodin, jestli se objeví alergická reakce.